Leopard eyes shine red

Leopard Eyes Shine Red

Michal Kruger

7 september t/m 3 oktober

Opening: 7 september om 17.00 uur

Als heimwee leidt tot verlies van nuance, vult verlangen de leegte die achterblijft.

Michal Kruger verkent in zijn werken het kruispunt van heimwee en schaamte. Hij creëert ruimtes waarin hij clichés onder ogen ziet en omarmt. Hij prikkelt onze verwachtingen en ontkracht de conclusies ervan. Als herinneringen constructies zijn, dan leidt het herinneren ervan tot het bouwen van een complete wereld. In deze wereld wordt de wildernis bedwongen en het agrarische geïndustrialiseerd.

In zijn werk onderzoekt Kruger de vorming van zijn herinneringen. Elementen als boerderijen, safari’s en voorstedelijke inrichtingen keren met regelmaat terug. Met behulp van verschillende technieken, zoals houtsnijwerk en schilderijen, verbeeldt hij een culturele witte Afrikaner heimwee naar een plaats en tijd die nooit hebben bestaan. Gebruikte materialen reduceert hij tot botte gebaren die de wereld weergeven als een ruwe tekening.

Kruger gebruikt zijn positie in Nederland als een verkenning van hoe het landschap hier intrinsiek verbonden is met dat in Zuid-Afrika. In deze context beseft hij dat hij altijd toerist is, zowel in eigen land als daarbuiten.

Michal Kruger is geboren in Zuid-Afrika en woont in Groningen. Hij behaalde in 2016 zijn bachelor aan de Rhodes University in Zuid-Afrika en in 2020 zijn master aan het Frank Mohr Institute in Groningen. In 2022 kreeg hij een bijdrage Kunstenaar Start van het Mondriaanfonds. Hij exposeerde in binnen- en buitenland, waaronder in het Drents Museum.