Mama, doe het licht uit, zo kan ik mijn dromen niet zien

Mama, doe het licht uit, zo kan ik mijn dromen niet zien

Petra Katanic
25 mei t/m 20 juni

Opening: 25 mei, 17:00 uur

‘We zijn er bijna.’ Het was een lange dag geweest. Zoevend over het onstuimige berglandschap van de paarse planeet, keken ze tevreden terug op de middag, drentelend over dichtbegroeide velden terwijl de zeven zwarte zonnen de grond geleidelijk opwarmde. ‘Kun je nog één keer vertellen, mama, hoe het vroeger was?’ ‘Natuurlijk,’ zei ze, ‘natuurlijk.’ En terwijl ze de planet cruiser rustig langs de lichtroze rubberbomen en gele wolken liet glijden, vertelde ze nog één keer in alle rust haar verhaal. Daarna bedachten ze samen een nieuw plan, voor morgen. Ze wilden de trappen van Thaleus zien, en de Quartz-berg beklimmen. Thuisgekomen, doken de jongens bijna direct hun zuurstofrijke slaapcabines in. Ze gaf hen een kus en maakte aanstalten om, voordat ze zelf ging slapen, nog even naar de maan te kijken. Zacht hoorde ze zijn stem achter zich. ‘Mama, doe het licht uit, zo kan ik mijn dromen niet zien.’

Petra Katanic (Servië) studeerde in 2018 cum laude af aan de Fotoacademie Amsterdam. In 2017 selecteerde GUP haar als New Dutch Photography Talent. Dit jaar werd ze genomineerd voor de Dutch Photographers SO Award.

Emmie Muller interviewde Petra Katanic over haar expositie in Galerie Noord. De tekst die ze naar aanleiding daarvan schreef is hier te lezen.