Soft Mountain

Soft Mountain

Frieda de Witte
Kiki Kruisdijk

1 t/m 27 augustus 2020

Opening: 1 augustus van 15:00 – 19:00 uur, met om 17:00 uur een openingswoord door David Stroband.

In december 2019 werden Frieda de Witte en Kiki Kruisdijk door de jury van de wintersalon, bestaande uit David Stroband (Academie Minerva), Renate Coenraad (De Kunstdames) en Richard ter Borg (Kunst­handel Richard ter Borg), beide uitgeroepen tot winnaar. De prijs was een maand lang samen exposeren in Galerie Noord. In augustus 2020 is het zover.

Beeldend is het werk van Frieda en Kiki verschillend. Toch ervaren zij gelijkgestemdheid in hun visie en maakproces. Voor beide geldt dat hun werk een poging tot bewustwording is. Via stilte en afstand tot het dagelijkse proberen ze te tonen wat er onbewust speelt. Ze omarmen de ruimte voor niets, voor stilte en voor rust. Zo komen ze tot de essentie in het maken. Beide zijn ze op hun eigen manier in staat om dit niets op te roepen. Deze staat van zijn toont zich in hun werk, waarbij ze de kijker uitnodigen in contact te komen met de eigen intuïtie en menselijkheid. 

Frieda de Witte

Frieda is gefascineerd door de mens in zijn zoektocht naar betekenis. De mens die het leven in al zijn facetten wil begrijpen, vastleggen en ontleden. In ontkenning van zijn naderende dood, op zoek naar houvast buiten zichzelf. Via historische beelden die ze vindt in online archieven of boekwinkels probeert ze deze zoektocht te vangen. Als inspiratie voor haar werk kiest ze vaak foto’s uit de begintijd van de fotografie, toen de verwondering voor het medium nog groots was. Het zijn beelden waarin stilte en eenzaamheid de boventoon voeren.

Kiki Kruisdijk

Kiki toont met  ruimtelijke beelden, tekeningen en schilderijen steeds een stukje van haar universum. In haar werk is ze voortdurend op zoek naar de juiste vorm om deze grote imaginaire wereld naar buiten brengen. Eenvoud, kleur en tactiele uitstraling zijn vaak het uitgangspunt om op een intuïtieve manier de dingen die ze voor ogen heeft, maar die nog onbenoembaar zijn, vorm te geven en te verwezenlijken. Dit resulteert in speelse en onbevangen werken. Haar werk zoekt op allerlei manieren verbinding met onze zintuiglijke ervaringen.