Jildau Nijboer

 

door Emmie Muller

 

Jildau presenteert haar schilderijen in de vorm van opstellingen. Dit houdt in dat de beelden geen serie vormen zodat zij per expositie de samenstelling kan aanpassen. In Tableau Vijf hangen zes ronde schilderijen tegen de muur waar een videofilm overheen wordt geprojecteerd. De werken zijn gemaakt met acrylverf, pastelkrijt en collagemateriaal op ronde houten panelen. Elk paneel heeft een andere diameter waardoor de schilderijen stipsgewijs een spel spelen met de ruimte op de wand.

 

Het centrale thema van Jildau Nijboer is de waarneming. Met haar camera legt zij, zowel binnenshuis als daar buiten, fragmenten van beelden vast die zij op onbewaakte momenten, vanuit haar ooghoeken waarneemt. Letterlijk in a blink of an eye. Jildau Nijboer is gevoelig voor zintuiglijke prikkels en heeft een speciale antenne ontwikkeld voor beelden waar “het drukke hoofd even van stil valt”.  Het fotografische beeldmateriaal wordt niet nageschilderd, maar ondersteunt het schilderproces. Met dezelfde alertheid waarmee de observaties zijn vastgelegd, vinden de fragmenten uit de werkelijkheid hun weg op de drager. Nijboer brengt niet alleen in beeld wát zij heeft gezien, maar ook hóe zij het heeft gezien. Tijdens het schilderen zoekt Nijboer naar het omslagpunt waar verf transformeert in verbeelding. Haar beeldtaal zweeft tussen figuratie en abstractie in.  

 

Het is dit tussengebied, dit niemandsland waarin de ongrijpbaarheid van het werk zich manifesteert. Door de enorme gelaagdheid en dieptewerking in elk schilderij trekt Nijboer een werkelijkheid naar zich toe die getuigt van schoonheid, veranderlijkheid en beweging.

 

Wat je in je ooghoeken waarneemt is vaak wat wazig, maar bovenal verrassend, trekt meteen je aandacht en doorbreekt de dagelijkse routine. De ronde schilderijen van Nijboer zijn een weergave van dit spel met de waarneming. Het is grip krijgen en verliezen. De videobeelden die over de schilderijen heen en weer cirkelen versterken deze onzekerheid. Op de maat van de verbeelding laat Jildau Nijboer, zowel wakker als dwalend, de wereld voor je ogen dansen.