
11 jul Strange Kin
Strange Kin
Antonio Todorov
An Ye Zhi
Muzammil Hussain
2 t/m 27 augustus
Opening: 2 augustus, 17:00 uur
Kunstenaars in de galerie (13:00 – 17:00 uur):
- Antonio is er op 9, 16 en 23 augustus
- An Ye Zhi is er op 27 augustus
- Muzammil Hussain is er op 6 augustus
Drie jonge makers verkennen onverwachte vormen van verwantschap. Ze onderzoeken ieder op eigen wijze hoe identiteit, afkomst en lichamelijkheid zich verhouden tot tegenstellingen als verlangen en vervreemding, verlies en verbinding. Deze expositie is onderdeel van AANWAS, onze serie met net afgestudeerden.

Antonio Todorov onderzoekt in zijn schilderijen hoe populaire schoonheidsidealen — van klassieke pin-ups tot digitale, geseksualiseerde beelden — zijn verbeelding hebben gevormd. Schilderen is voor hem een manier om grip te krijgen op die esthetiek, die hem tegelijk aantrekt en bevraagt. Zijn werk balanceert tussen verlangen en reflectie, tussen verleiding en vervreemding. “Ik zet de pin-upbeelden die me gevormd hebben op een voetstuk, naast Moeder Natuur, de almachtige. Zij heeft mij gemaakt zoals ik ben, en dit verlangen in mij geplant. Het onderdrukken ervan voelt even natuurlijk als het vrijlaten.” Antonio Todorov (Bulgarije/NL) studeerde aan Academie Minerva in Groningen, waar hij in 2024 afstudeerde. Zijn werk was onder meer te zien bij SIGN en Paradigm.
An Ye Zhi is een in China geboren kunstenaar die opgroeide in Nederland. Geboren tijdens de eenkindpolitiek onderzoekt ze in haar werk wat het betekent om als kind geadopteerd te worden uit een ander land. Ze geeft vorm aan het verlies van haar geboorteland en cultuur, en aan wat daarvoor in de plaats kwam. In haar sculpturen, installaties en werken in mixed media laat ze zien hoe afkomst, identiteit en verbondenheid zich verhouden tot persoonlijke en historische context. Haar werk is intiem, gelaagd en verbeeldt stukjes van een verhaal dat vaak ongezien blijft. Ze studeerde aan Academie Minerva in Groningen en viel op met krachtig en onderzoekend werk, dat onder meer te zien was tijdens Dutch Design Week, Nieuw Dakota en Kunst aan de Vaart.


Muzammil Hussain maakt schilderijen en tekeningen van mens-dier-hybriden die herkenbaar én vervreemdend zijn: half emoji, half mythisch wezen. Zijn figuren ontstaan uit gedetailleerde schetsen waarin dierlijke vormen worden gecombineerd met menselijke trekken en alledaagse voorwerpen. In vertrouwde scènes vervagen de grenzen tussen speelgoed, popcultuur, digitale beeldtaal en spirituele symboliek. Deze wezens zijn geen stijlkeuze, maar een bewuste poging tot verbinding. Ze overstijgen verschillen in ras, klasse, gender en afkomst, en verbeelden een universele verbondenheid die voorbij woorden reikt. Hussain zoekt naar vreugde in het alledaagse en reflecteert op de invloed van natuur en instinct op menselijk gedrag. Hij stelt vragen over wie we zijn, hoe we samenleven en wie we kunnen worden. In een verdeelde wereld kiest hij voor vreugde als artistieke kracht. Zijn figuren nodigen uit het onbekende in onszelf en in anderen te omarmen. Hussain studeerde aan ArtEZ en behaalde in 2024 zijn master Painting aan het Frank Mohr Institute in Groningen. Zijn werk was o.a. te zien bij This Art Fair, Museum Belvédère en SIGN.