ANTIBODIES

ANTIBODIES

Allie van Altena

13 t/m 25 november 2021

Opening: zaterdag 13 november 17.00 uur, door Rannilt Pol, Conservator i.o. Drents Museum. Aansluitend gaat zij in gesprek met Allie van Altena.

Van Altena’s atelier bevindt zich in een gebouw waar ook leslokalen van de Klassieke Academie zijn. Tijdens de lockdown trof hij in een van de lege ruimtes een anatomisch model van het menselijke skelet aan. ‘Ik begon te spelen met licht en houdingen van het skelet, en zag wonderlijke vormen in de schaduw.’ Als docent op de academie benadrukte hij het belang van schaduw voor de compositie. Maar wat is een schaduw anders dan een projectie van de werkelijkheid?

In ANTIBODIES vervormen schaduwen tot een simulacrum, los van de werkelijkheid.

Lees ook de tekst die Emmie Muller in opdracht van Galerie Noord schreef bij deze expositie.

Vier jaar Allie van Altena in Galerie Noord

Allie van Altena kreeg in november 2019 voor een periode van vier jaar een Werkbijdrage voor Bewezen Talent van het Mondriaan Fonds. Jaarlijks toont hij in Galerie Noord de stand van zaken van zijn onderzoek, inclusief een publicatie. De eerste expositie, getiteld VLOER, vond plaats in november 2020. Van 30 oktober tot en met 25 november 2021 presenteert hij zijn werk in twee delen: SOLUM en ANTIBODIES. Allie zal terugkeren in november 2022 en 2023.

PLUS
In januari 2022 verplaatst Allie zijn atelier naar Galerie Noord. De galerie wordt een atelier, de kunst ontstaat ter plekke en de bezoeker beïnvloedt het resultaat.