als ik een paard was

als ik een paard was

Suzanne Vellema

1 t/m 27 juli

Opening: zaterdag 8 juli, 17:00 uur

 

Suzanne Vellema houdt van kunst en van paarden. Beide nemen sinds jaar en dag een belangrijke plaats in haar leven in. Het samenvoegen van de twee is daarom vanzelfsprekend. Haar ambitie is de synergie en verbinding die tussen mensen en paarden bestaan weer te geven. Ze onderzoekt hoe zij een soms levenslange unieke band kunnen smeden die hun onderlinge verschillen overstijgt. 

Het paard is voor Suzanne een bron van vreugde en creativiteit. De eenheid en harmonie die bestaan tussen haar en het majestueuze dier, alsof ze samen dansen, probeert ze vast te leggen en te delen. Om de essentie van de bewegingen, kleuren en texturen van het paard over te brengen experimenteert ze met textiel, fotografie en video. 

De historische en culturele betekenis van paarden is onderdeel van haar onderzoek. Ze verwerkt paardenhaar, stoffen en metaal in abstracte vormen om hun symboliek en kracht uit te beelden.

De expositie is gecureerd door Frieda de Witte.
Lees hier de zaaltekst bij de expositie.

 

Suzanne Vellema (1989) groeide op in een kleine plattelandsgemeente in het noorden van Friesland (Nederland). Haar hele jeugd verdiepte ze zich in tekenen, schilderen, boeken en paarden. Van Gogh was haar favoriete schilder en ze droomde ervan om op een dag net zo’n kunstenaar te worden als hij.

Op 15-jarige leeftijd kregen zij en haar zusje hun eerste paard, Nena, en het grootste deel van haar tienerjaren bracht ze door op stal of te paard. Nadat ze haar opleiding in mode en kleding had afgerond, schreef ze zich in voor de kunstacademie.

Tijdens en na haar bachelor Beeldende Kunst aan Academie Minerva werkte Suzanne voor kledingmerken in de paardensport, ontwierp ze nieuwe collecties en maakte ze wedstrijdjasjes op maat voor klanten. Haar passie voor kunst en paarden bleef bloeien en ze vond bij beiden troost in moeilijke tijden.

Suzanne’s unieke perspectief en ervaringen hebben haar kunst geïnspireerd, die in het hele land en internationaal is tentoongesteld. Naast haar artistieke praktijk zet ze zich in voor de bewustwording van een neurologische aandoening (FNS) waarmee ze leeft en voor anderen die ermee leven. Ze spreekt over haar reis en hoe kunst voor haar een bron van inspiratie en genezing is geweest.

Suzanne woont nu in Brabant, een plaats vol bossen en veel paardenliefhebbers, en blijft werken maken die toeschouwers uitnodigen om de schoonheid en complexiteit van het leven te verkennen.