IN STATU NASCENDI

Allie van Altena

IN STATU NASCENDI

29 oktober t/m 23 november 2023

Opening: 29 oktober om 16:00 uur door Hilde van Canneyt
Kijken met Jaap: 9 november om 20:00 uur

IN STATU NASCENDI, in staat van wording. De titel slaat zowel op de werkwijze als op het positieve karakter van Allie van Altena. Tijd en toeval spelen belangrijke rollen in zijn creatieve proces. De toekomst beschouwt hij liefst als veelbelovend. 

Zijn non-figuratieve werk lijkt uit de werkelijkheid te zijn gedestilleerd. Met name fragmenten uit de natuur zijn te herkennen. Geometrische en grillige vormen meanderen over de vellen papier. Van Altena lijkt gebieden in het onderbewuste aan te snijden die leiden tot een unieke, persoonlijke beeldtaal. Hij legt zijn tekeningen vaak bewust in stapels op elkaar, waardoor het ene werk een spoor van houtskool en pastel kan nalaten op een ander. Zo ontstaan krachtige tekeningen, vanuit een sterk persoonlijk handschrift, die stralen van vitaliteit.  

Vier jaar geleden ontving Van Altena een stipendium voor bewezen talent van de Mondriaan Stichting. In een solopresentatie brengt hij elk jaar verslag uit van zijn beeldende ontwikkeling. IN STATU NASCENDI is de afsluitende editie.

En eigenlijk tekende ik al vanaf de kleuterschool. Op de middelbare school kreeg ik tekenles van meneer Hercules, die tegen me zei: ‘Als je tekenen zo leuk vindt, moet je eens naar Den Haag naar de kunstacademie! Loop binnen en kijk of het je wat lijkt qua sfeer.’ Ik ging er als veertienjarige naartoe en vond het gelijk leuk. Hij raadde me ook aan naar Rotterdamse academie te gaan, daar eens te snuffelen. Ook daar voelde het als thuiskomen. Zo kwam ik uiteindelijk in Rotterdam terecht.

Kunstjournalist Hilde van Canneyt interviewde Allie voorafgaande aan deze tentoonstelling. Lees hier het hele interview.