Matriarchaat

MATRIARCHAAT

Susanne Luurs met Debora Westra en Marloes Hoogeveen

10 juli t/m 1 augustus

Opening: vrijdag 12 juli, 17:00 uur, door schrijver en dramaturg Yvonne Zeegers 

Extra activiteiten:
10 en 11 juli: creatie van de wereld
27 en 28 juli: talks en rituelen

De kunstenaar ontving voor deze expositie een bijdrage van Stichting Stokroos

Voor het project MATRIARCHAAT nodigt Susanne Luurs twee andere kunstenaars, Debora Westra en Marloes Hoogeveen, uit om gezamenlijk te verkennen hoe het hypothetische Groningse landschap eruit zou zien in een matriarchale samenleving.

In matriarchale samenlevingen draait het niet om de omkering van patriarchale structuren, maar om het creëren van een samenleving gebaseerd op balans, respect en wederkerigheid tussen alle geslachten. Er zijn nog maar enkele hedendaagse voorbeelden van gemeenschappen die matriarchale kenmerken vertonen, zoals Mosuo in China, Minangkabau in Indonesië, Bijago’s in Guinea-Bissau en Kihnu in Estland.

Susanne vroeg aan AI om voorspellingen te doen over de impact van een toekomstig matriarchaat op het Groningse landschap. Hoe zou deze nieuwe sociale structuur het landschap kunnen veranderen? De antwoorden van AI dienden als startpunt voor nieuw werk.

Tijdens de expositie worden zowel individuele werken als gezamenlijk werk van de drie kunstenaars getoond, evenals de resultaten van de gesprekken met AI. De drie vrouwen presenteren hun visie op de mogelijke veranderingen die een matriarchale samenleving in landschappen zou kunnen brengen.

Susanne Luurs (1994) woont en werkt in Groningen. Ze studeerde af aan Academie Minerva en won met haar werk de kunsteducatieprijs. Sindsdien werkt ze als performancekunstenaar en onderzoekt ze de invloed van menselijke keuzes en acties op de aarde. Educatie speelt een belangrijke rol in haar kunstenaarschap. Ze betrekt andere makers en het publiek bij haar verkenningen door middel van interactieve installaties en rituelen.

Op 10 en 11 juli zijn bezoekers welkom om te kijken hoe de wereld gecreëerd wordt. Bij de opening op 12 juli vindt een performance plaats. Op 27 en 28 juli zijn er talks en rituelen.