Michiel Knaven

(RE)CONSTRUCTIE

Michiel Knaven
26 sept t/m 22 okt 2020
Opening: zaterdag 26 september, 17.00 uur

Michiel Knaven speelt een spel van constructie en reconstructie. Elke foto, elke collage, elke representatie van de werkelijkheid is een constructie en vaak ook een reconstructie. 

Fotografie ervaart Michiel als een krachtig middel om de ervaring van het zien te reconstrueren. Hij construeert zijn beelden door het standpunt miniem te verschuiven, te zoeken naar een uitgebalanceerde compositie en door te abstraheren. Zo vormt zich een fundament waarin het afgebeelde tot de kern kan komen. De ervaring van het kijken, het moment van het zien wordt gereconstrueerd. Het uiteindelijke beeld valt samen met die oorspronkelijke ervaring. 

Ook in zijn collages speelt constructie een centrale rol. Met behulp van de schaar in het materiaal maakt Michiel die constructie. Hij rangschikt de werkelijkheid opnieuw, waardoor nieuwe, soms surrealistische beelden ontstaan. Vaak wordt pas in een tweede blik helder dat het geen foto’s zijn maar collages. 

Een omvangrijk en doorlopend project vormen zijn collages onder de titel Césures. Césure staat voor een verandering, een keerpunt en een aansnijding. In dit beeldonderzoek ontrafelt Michiel de kern van het beeld door delen af te dekken met zwart karton.