Struisvogelschilder

Jan Hoving

Struisvogelschilder

28 mei t/m 23 juni

Opening, boekpresentatie en start verkoop: 28 mei, 17:00 uur. 

Het leven van Jan Hoving (1938 – 2020) stond volledig in het teken van kunst. Hij kwam ter wereld in de Mauritsdwarsstraat in de Groningse volkswijk De Oosterpoort. Maken, presenteren en vernieuwen vroegen altijd zijn volledige aandacht. Hij werkte met veel energie en humor, toonde grote vindingrijkheid en een diepe scheppingsdrang. Als een van de weinige jonge Groningse kunstenaars had hij in 1980 een solotentoonstelling in het Groninger Museum.

Jan Hoving werkte vanaf 1985 met name in een figuratief-expressionistische stijl. Hij wilde tekenen en tegelijkertijd ook werken op groot formaat. Een oplossing vond hij in het gebruik van de zogenaamde oilsticks: olieverf in de vorm van dikke krijten. De voorstellingen op zijn tekeningen (100 x 70 cm) en etsen ontstonden spontaan. Het zijn dieren als kleine honden en vogels, maar vaak ook dieren die het midden houden tussen een varken, hond of paard. Ook maakte hij stillevens van voorwerpen die hem omringden, weergegeven als kleurrijke, sprekende vormen. Soms verschenen er palmbomen en andere referenties aan verre oorden die alleen in zijn verbeelding bestonden, omdat hij zelden reisde. Vele kleurrijke schilderijen wisselde hij af met zware, agressievere beelden in donkere kleuren. Verder zijn er de vrouwen, veel vrouwen. Naakten met verleidelijke ogen, benen met jarretels.

Zijn laatste expositie bij leven had Jan Hoving in 2014, in Galerie Noord. Postuum is er opnieuw een expositie in Galerie Noord. Er is veel tot dusver onbekend werk te zien en te koop. Ook verschijnt het boek ‘Struisvogelschilder’, over zijn werk als beeldend kunstenaar.

Dochter Sarah Montsma zal 4 en 11 juni aanwezig zijn bij Galerie Noord.