Willemijn Rog

Willemijn Rog

Escapism

11 mei t/m 6 juni 2024

Opening: zaterdag 11 mei, 17:00 uur, met live muziek van harpist Sorcha McCague

Extra activiteiten:

  • Kijken met Jaap: dinsdag 21 mei. 20:00 uur
  • Artist talk: zaterdag 25 mei, 16:00 uur

Willemijn Rog gebruikt verschillende materialen en technieken om tekeningen, schilderijen en zelfgemaakte poppen voor experimentele korte films te maken. Het maken van kunst betekent voor haar ultieme vrijheid. Kunst ziet ze als een taal. Daarom beschouwt ze zichzelf als een verhalenverteller.

Op jonge leeftijd begon ze als striptekenaar en leerde ze denken in dialogen, personages, verschillende werelden en het perspectief van de maker. Sindsdien verwerkt ze deze ervaringen in haar werk. Er is niet maar één manier om een verhaal te vertellen: het gaat erom hoe je het wilt vertalen. Zo ontstaat er ruimte voor creatie.

Dromen, illusies en verbeelding zijn thema’s in haar werk, net als de grimmige, meedogenloze wereld waarin we vandaag de dag leven. De onderwerpen variëren van haar persoonlijke leven tot sociale thema’s als feminisme, racisme en discriminatie. 

Ze probeert de grenzen van abstractie op te zoeken, waarbij het alledaagse vervreemd raakt van de kijker. Haar werken kunnen een macabere, vervormde werkelijkheid weergeven, maar net zo goed kunnen ze het resultaat zijn van visuele journalistiek, waarbij ze live tekenend observaties vastlegt.

Willemijn studeerde in 2018 af als Docent Beeldende Kunst & Vormgeving aan Kunstacademie Minerva in Groningen. Ze kreeg een nominatie voor de Klaas Dijkstra Academieprijs. Ze heeft meerdere malen deelgenomen aan kunstprojecten in ouderenzorg, vluchtelingenopvang, onderwijs en theater. Tijdens haar artist-in-residence in het asielzoekerscentrum van Drachten werkte ze aan haar eerste boek ‘Verre Oorden, Lange Vluchten’ in samenwerking met Stichting De Vrolijkheid.