AANWAS V

Jildau Nijboer, Lisanne van der Hoek, Nokukhanya Langa, Rama van der Garde, Rueben Millenaar, Zhixin Liao

2 t/m 28 februari

In februari is in Galerie Noord de vijfde versie van AANWAS, een expositie van recent afgestudeerden van Academie Minerva of het Frank Mohr Institute. De opening is op zaterdag 2 februari om 17:00 uur.

Jildau Nijboer

Het waarnemen speelt een centrale rol in de totstandkoming van het werk van Jildau Nijboer. Door open te staan voor het bijzondere in het alledaagse vangt ze beelden om zich heen, die ze vastlegt en al makend verder onderzoekt. Het zijn fragmenten, stille ogenblikken die verwonderen, beelden waarin het kantelpunt tussen abstractie en figuratie wordt opgezocht.

Emmie Muller schreef speciaal voor deze expositie een tekst over het werk van Jildau.

Lisanne van der Hoek

In haar werk probeert Lisanne de tweedimensionale eigenschap van de tekening weg te nemen. Door scheuren, snijden en knippen krijgt het papier letterlijk vorm. Het formaat en het loskomen van het vlak zorgen ervoor dat het object ruimte in gaat nemen. Geïnspireerd door desoriëntatie komt het werk tot stand.

Lees hier wat Emmie Muller over het werk van Lisanne schrijft.

Nokukhanya Langa

De artistieke praktijk van Nokukhanya gaat op dit moment niet over representatie maar meer over spelen en ideeën vertalen. Haar werk is soms commentaar, soms donkere humor, soms esthetisch en vaak speels. Ze is geïnteresseerd in hoe al deze schijnbaar tegenstrijdige intenties kunnen samenvloeien en als één geheel kunnen bestaan.

Ook over Noku schreef Emmie een tekst.

 

Rama van der Garde

Met op de rorschachtest geïnspireerde abstracte patronen grijpt Rama terug op onze verbeelding, die informatie nodig heeft om duidelijker te worden. Door dingen los van elkaar te zien mis je informatie, maar als je ze combineert als een figuurlijke puzzel wordt de rest duidelijk.

Lees hier meer over het werk van Rama in AANWAS V.

Rueben Millenaar

Chalkis is een visueel onderzoek naar het debat over racisme en culturele identiteit. Wat zijn de verschillende opvattingen en invalshoeken? Kun je hierover illustraties maken en hoe beïnvloedt het beeld de vorming van je mening hierin?

Een tekst van Emmie Muller over het werk van Rueben staat hier.

Zhixin Liao

Het werk van Zhixin Liao als beeldend kunstenaar gaat vooral over schilderen, beeldhouwen, installatie en video. Hij gelooft dat misleiding en illusie creatieve emoties teweegbrengen. Zijn recente werk onderzoekt thema’s als onderduiken en schuilen, hamsteren en consumeren, macht en recht, aan de hand van diverse culturele bronnen.

Lees hier meer over het werk dat Zhixin tijdens AANWAS V toont. Zhixin exposeerde eerder in Galerie Noord. Dit schreef Emmie Muller toen over zijn werk.

Kunstspot interviewde drie van de kunstenaars die deelnemen aan AANWAS V: Nieuwe generatie kunstenaars: “Het is een persoonlijke kwestie of ik verboden ben of welkom”.