Movement in space

Allie van Altena en Ingrid In der Maur

What do we communicate and how do we connect to each other?

‘Tekenen is spreken en schrijven tegelijk’ staat te lezen op een stenen reliëf aan de gevel in de tuin van de Tekenschool van het Rijksmuseum in Amsterdam. Ingrid In der Maur en Allie van Altena schrijven dagelijks, persoonlijk, vanuit een urgente drang. Woorden en taal zijn een inspiratiebron voor beiden. Schrijven is voor hen een startpunt en een voorwaarde voor groei.

Allie van Altena maakt handschrift tot schrifturen, die zich tot een soort kalligrafische beelden ontwikkelen. Concentratie op ritme en beweging tijdens het maakproces is essentieel. Op veel tekenbladen staat bij herhaling van links naar rechts in het Engels en van rechts naar links in het Arabisch ‘I speak/you speak’ geschreven. Dit refereert aan het recht op vrijheid van meningsuiting.

Voor Ingrid In der Maur is schrijven een soort wandeling. De neerslag van haar denken vind je terug in haar tekenwerk en performances. Ingrid betrekt het publiek en het alledaagse leven in haar werk om zo meer bewustwording te bereiken. Daarbij zijn speelsheid en intuïtie belangrijker dan kennis en ervaring. Ingrid zoekt de ontmoeting tussen mensen, culturen en disciplines.

In de tentoonstelling ‘Movement in Space’ onderzoeken Allie en Ingrid het gebied tussen performance en tekenen. Kunnen verschillende media elkaar inspireren en zich met elkaar verbinden? Wat communiceren reflecties van deelnemers en publiek? Welke rol speelt ‘schrijven’ hierbij?

Deze tentoonstelling is zowel voor denkers als kijkers een lust voor het oog“. Lees hier de tekst van Emmie Muller naar aanleiding van Movement in Space.

Ingrid In der Maur live performances door Minerva studenten en overige inwoners van de gemeente Groningen; documentatie in de vorm van tekeningen en teksten.

Allie van Altena abstracte tekeningen en assemblages.

Performances
Vrijdag 8, 15 en 22 maart
Zaterdag 9, 16 en 23 maart
Zondag 3, 10, 17 en 24 maart
AANVANG: 13.30 en 14.00 uur
DUUR: 20 minuten