Tanja Isbarn

Tanja Isbarn

‘be my coral ___ be my rose’ 

28 november – 24 december

Opening: 28 november in zeven tijdvakken.
Lezing Floris van den Berg: 17 december, om 19:30 uur.

Die Wiederholung als Wiedererkenntnis ist eine Schlußform […] Als Schlußform stiftet sie Dauer und Intensität. Sie sorgt dafür, dass die Zeit verweilt. Byung-Chul Han. 

Van 28 november tot en met 24 december presenteert Tanja Isbarn in Galerie Noord haar participatieve project ‘be my coral ___ be my rose’.

Een zekere uitnodiging leidde tot de realisatie van iets dat bij Tanja Isbarn al veel langer broedde: massa creëren. Ze vervaardigde een werk dat bestaat uit een groot aantal verschillende elementen, die gezamenlijk thema’s als fragiliteit, gedeelde ruimte en kettingsystemen aan de orde stellen. Tanja liet zich hierbij inspireren door het koraal als hybride soort.

Haar vertrekpunt was: zonder anderen zal dit werk niet op tijd of zelfs überhaupt niet tot stand komen. Ze realiseerde zich dat ze vele handen nodig had. Zo startte ze een ontdekkingsreis, een experiment. Met de hulp van 33 anderen maakte ze, in anderhalf jaar tijd, een gedeeld handwerk. In deels georkestreerde, deels onverwachte omstandigheden, waarin veel ruimte was voor verhalen, muziek en performance, groeide het project op verschillende plekken.

Het aldus ontstane koraal wordt in Galerie Noord gepresenteerd. Het is niet het eindpunt: het project neemt een pauze en zal na deze presentatie verder groeien, in een onderzoek met nieuwe makers, in diverse landen. In Galerie Noord zoekt het de interactie met de bezoekers. Welke spiegeling zie jij in het roze tapijt? Durf je het onbekende te betreden? Laat je een onzichtbaar spoor achter?

Als onderdeel van de expositie maakte Marleen Höster een video. Die is onderaan deze pagina te bekijken of via  ons YouTube-kanaal. Eric Bos schreef in Dagblad van het Noorden over de expositie, in zijn rubriek Visualia. Onderaan deze pagina is dit artikel te lezen.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van Kunstraad Groningen en Stichting Stockroos.

 

Tanja Isbarn (1971) woont en werkt in Groningen en Berlijn. Ze studeerde aan kunstacademies in Berlijn, Bristol en Londen en volgde na haar verhuizing in 2000 naar Nederland diverse vervolgopleidingen. Centraal in haar werk staat het fenomeen tijd. In het waarnemen van de tijd verschijnen ritmes die ze gebruikt. Ze concentreert zich op de kwetsbaarheid van en het ontzag voor natuurlijke habitats. 

Tanja werkt zowel solitair als in verbinding met anderen. Ze geniet van cross-over samenwerkingen en bestuivingen tussen verschillende vakgebieden. Ze initieert graag projecten waarin onderzoek centraal staat. Haar presentaties en opstellingen hebben veelal een experimenteel karakter.

Marleen Höster maakte een video bij deze expositie: