Different Dimensions

Different Dimensions

Marja Hagenauw en Yara de Kok

4 februari t/m 2 maart

Opening: 4 feb, 17:00 uur
Extra: Je ziet meer als je samen kijkt, onder leiding van Jaap van der Veen en in aanwezigheid van beide kunstenaars: 21 februari, 20:00 uur 

Marja Hagenauw heeft een fascinatie voor architectuur, gebouwen en ruimtes. Ze houdt van de stad en het daardoor heen bewegen zonder doel en plattegrond. Urenlang dwaalt zij door grote steden als Parijs, Berlijn, Barcelona, Beiroet, Teheran, New York. “Niet alleen door straten en steegjes, langs fonteinen en door parken, maar ook door woonwijken, industriegebieden, desolate plekken en verlaten gebouwen.” Wat ze tijdens deze dwaaltochten ziet inspireert haar tot haar schilderijen en tekeningen. Haar werken komen tot stand zoals ze door de steden dwaalt: van tevoren weet ze niet hoe ze eruit komen te zien. 

Marja rondde in 2012 Kunstacademie Minerva te Groningen af, richting Fine Art. Sinds 2014 werkt ze vanuit haar atelier in de Biotoop in Haren. 

Yara de Kok werkt vanuit haar liefde en fascinatie voor architectuur. Inspiratie haalt ze onder andere uit de tijd die ze doorbracht in Zuid-Amerika. Haar onderzoek begint met fotografie. Aan deze foto’s voegt ze collage- en schildertechnieken toe waardoor er nieuwe beelden ontstaan. In deze beelden speelt Yara met de spanning tussen realiteit en surrealiteit. “Op plekken die gecreëerd zijn door de mens ga ik op zoek naar toevallige schoonheden zoals lichtinvallen, reflecties of contrasten in vormen en materialen. In mijn werk geef ik herkenningspunten, die aangevuld worden door de fantasie van de kijker.”

In 2017 studeerde Yara af aan HKU, richting Fine Art & Design in Education. Momenteel woont en werkt Yara in Utrecht, waar ze naast kunstenaar ook kunsteducator is.

Extra activiteit: in gesprek in Different Dimensions

21 februari 2023, 20.00 uur

Onder begeleiding van Jaap van der Veen gaan we met de kunst en elkaar het gesprek aan. Vaak ontdekken we pas goed wat we ervaren door het aan een ander te vertellen.

Jaap maakt gebruik van zowel de biologie van het waarnemen als de betekenis van kunst voor onze manier van kijken. En uiteraard gaan we met elkaar in  gesprek, eerst in tweetallen, dan gezamenlijk.

Beide kunstenaars zijn aanwezig.

Jaap van der veen kijkt als gedragsbioloog en kunstliefhebber op een eigen manier. Als professioneel begeleider in onderwijs en sociaal domein benut hij beeldende kunst om processen op gang te brengen. Hij organiseerde en begeleidde theaterprojecten. Momenteel geeft hij zijn inzichten vorm in presentaties waarin hij natuur en kunst met elkaar verbindt.