Huiselijkheid

Huiselijkheid

Rik Hagt

7 augustus t/m 2 september 2021
Opening: zaterdag 7 augustus, 17:00 uur

Rik Hagt is in de galerie aanwezig om over zijn werk van gedachten te wisselen op: woensdag 18 en zaterdag 28 augustus van 15:00 – 17:00 uur.

Bijna een jaar geleden toonde Rik Hagt (Heerenveen, 1962) bij Kunstpunt Groningen zijn langlopende serie Hotelkamer. Al dertig jaar schildert hij jaarlijks een interieur van een hotelkamer waar hij daadwerkelijk overnacht heeft. 

Nu laat hij bij Galerie Noord een ander deel van zijn oeuvre zien dat er nauw aan verwant is: waar de interieurs van de hotels tamelijk identiek en zakelijk oogden laten de interieurs in de expositie Huiselijkheid juist veel sporen van menselijke aanwezigheid zien. Dit zijn ruimtes waar niet verbleven maar geleefd wordt, te midden van gebruiksvoorwerpen die na verloop van tijd persoonlijke bezittingen worden. 

Er is veel aandacht voor de begrenzing tussen buiten en binnen in de vorm van deuren, ramen en gordijnen. Wat wil je zien van de buitenwereld en wat mag  de buitenwereld van jou zien? Ook hier betreft het kamers waar Hagt ooit was, meestal voor langere tijd woonde, of nog woont.

Middelpunt van de tentoonstelling is de vierdelige reeks Nieuwe Bleekerstraat uit 2021. Het is een reconstructie van de eenkamerwoning die hij in zijn twintiger jaren bewoonde. Aan de muur vallen de dan nog abstracte schilderijen op. Op een  bureautje staat een typemachine en elders slingeren cassettebandjes rond. Waarmee de reeks zowel een portret vormt van ’the artist as a young man’  als ook een tijdsbeeld schetst van het begin van de jaren tachtig. 

Naast schilderijen wordt een aantal werken op papier getoond. De beeldtaal is er één van klare vormen en gedempte kleuren, met veel oog voor detail.