WORKS

WORKS

Marie-José Coenen
26 juni t/m 22 juli

Openingsmiddag: 26 juni van 13:00 – 18:00 uur. Marie-José Coenen is de hele middag aanwezig.
Marie-José is verder in de galerie aanwezig op 2, 4, 11, 16 juli.
Op donderdag 8 juli om 20:00 uur geeft Menno de Bree een lezing Filosoferen over kunst: een introductie voor beginners (meer info onderaan deze pagina).


Marie-José Coenen maakt kunst die je met geduld moet ervaren en laten rijpen in de geest. Haar abstracte stukken hebben een repetitief karakter en zijn tegelijkertijd sterk doorleefd. Ze zijn vaak monumentaal en groots, soms ook ontroerend. Het kleurgebruik is spaarzaam en subtiel.


‘Mijn werkwijze is zeer intuïtief. Ik start nooit met een vastomlijnd idee. Alles ontstaat gaandeweg, ik reageer steeds weer op wat het materiaal doet. Als ik denk dat het werk af is, laat ik het soms weken in mijn atelier staat. Vaak begin ik dan opnieuw. Door al die lagen ontstaat er veel diepte, in vormen, kleuren en ideeen.’

Marie-José Coenen (1959) studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. Ze was eerst actief als fotograaf en vormgever. De laatste vijftien jaar maakt ze uitsluitend vrij werk. Ze woont en werkt in Noord-Groningen.

Klik hier voor een tekst die Emmie Muller bij de expositie WORKS schreef.

Filosoferen over kunst – een inleiding voor beginners
Donderdag 8 juli, 20:00 uur
Als twee mensen naar een schilderij kijken en de een vindt het mooi en de ander lelijk, hebben ze dan allebei gelijk? Kun je over schoonheid praten of is het ‘in the eye of the beholder’? En wat betekent het als we zeggen dat een schilderij mooi is? Is het schone gelijk aan het behaaglijke, zoals veel mensen lijken te denken (‘fijn om naar te kijken’) of is er meer aan de hand? In deze lezing bespreekt filosoof Menno de Bree enkele basisvragen van de esthetica. Voorkennis van de filosofie is niet vereist.
Menno de Bree is publieksfilosoof en columnist bij het Financieele Dagblad.