Ongemakkelijke portretten

06 aug t/m 01 sep 2016

Hans Hage, Koen Spekman, Ria Penthum, Sandra van Thiel, Sylvia Strijk, Walker Pachler en Frieda de Witte.

Hans Hage
Hans Hage

“Het doel is niet het maken van een schilderij maar het vorm geven van een idee”

Koen Spekman

“Bij het bekijken van een portret zoekt men naar herkenning. Dit kan zitten in uiterlijke kenmerken, maar daarnaast is emotionele herkenning ook van groot belang. In mijn portretten probeer ik de uiterlijke kenmerken zo weinig mogelijk te laten spreken. Ik leg het accent juist op de emotionele kanten van het portret en probeer daarmee iets los te maken bij de beschouwer.”

Koen Spekman

Ria Penthum

“het constante ritme van

zijn en niet zijn

gescheiden door onbegrip

waarin gesloten mijn ik

onzichtbaar voor de massa…”

Sandra van Thiel

“Wereldwijd is naar schatting één op de drie vrouwen en meisjes het slachtoffer van lichamelijke en geestelijke mishandeling en onderdrukking, (seksueel) geweld en moord. Aan mijn schilderijen over “Vrouwen en Geweld” ligt ten grondslag het blijvende onbegrip over geestelijke en lichamelijke schade die vrouwen ondervinden als gevolg van mannelijk geweld. Mijn drijfveer is voortdurende verontwaardiging, ongerustheid, medeleven en diep verdriet over mijn zusters, overal ter wereld.”

San van Thiel
Sylvia Strijk

“Sylvia Strijk is binnen haar werk opzoek naar het schemergevoel, van tussen slapen en waken. Het moment waarin alles geruisloos in elkaar overgaat.”

Walker Pachler

“Het verleden is niet meer.

Dit totaal onbegrensde moment bestaat.

Alles is mogelijk richting het mysterie van de toekomst.”