ONTSTOFT

ONTSTOFT

Janny Smit

2 t/m 28 oktober
opening: 2 oktober om 17:00 uur

Janny Smit werkt op zeer uiteenlopende manieren met textiel. Stof, touw, garens, wol: zolang het plooibaar en beweegbaar is en zich wil laten vormen en veranderen gebruikt Janny het. De werken met textiel ontwikkelen zich met haar mee. Naast sculpturen maakt ze inmiddels ook collages, video’s en installaties. In ONTSTOFT ervaar je de vrijheid waarmee Janny kiest voor materialen en technieken. Ze pakt alles aan dat haar voorhanden komt, ook vondsten van de straat. Ze dompelt je daarmee onder in een geheel eigen wereld.

Janny Smit studeerde in 2015 af aan de Nieuwe Akademie Utrecht (NAU). Ze is gefascineerd door organische en menselijke vormen, zowel fysiek als psychologisch. Haar werk ontstaat op verschillende manieren. Soms ontstaat er spontaan een beeld in haar hoofd bij een bepaalde kleur of een dessin van een stof. Vaak werkt ze met een thema waarvan ze door uitgebreid onderzoek te doen de essentie probeert te vangen en om te zetten naar een beeld. Dat beeld werkt ze vervolgens uit met de daarbij passende stoffen en materialen.

Haar organische sculpturen kennen menselijke vormen, maar zijn nooit realistisch. Door de gekozen stoffen, dessins en kleuren nodigen ze uit tot associëren. De collages, die Janny zelf naaiages noemt, maakt ze door textiel, papier en karton te naaien of te borduren. Met behulp van lijnen en compositie creëert ze zo vervreemdende, nieuwe beelden. Haar video’s en installaties kenmerken zich door het gebruik van met textiel omhulde voorwerpen in niet-specifieke ruimten. In de werelden die ontstaan zie je de zeer diverse technieken die Janny toepast.

Janny gebruikt textiel omdat het gebruik ervan veel laat zien van de individuele mens. Het bepaalt hoe we eruit zien, hoe ons huis eruit ziet. Textiel maakt ons tot wie we zijn en hoe we gezien worden. Door andere materialen toe te voegen aan verschillende stoffen weet Janny die individuele werelden te verbinden of juist van nieuwe betekenis te voorzien.