Wim Kroon

Wim Kroon

‘de kleur van zwart’
tekeningen 2000 – 2020

4 t/m 30 september

Wim is iedere vrijdag, zaterdag en zondag in de galerie aanwezig.

Zondag 26 september is er een dialoog tussen Onno Broeksma, lithograaf en schilder, en Wim Kroon over het werk van Wim. Onno is een kenner van het werk van Wim. Het belooft een kritisch gesprek te worden. Aanvang: 16:00 uur. 

Wim Kroon (Groningen, 1941) tekende en fotografeerde al veel als autodidact toen hij koos voor een studie kunst- en architectuurgeschiedenis. Hij werkte daarna als docent aan een hogeschool. Na 35 jaar en nog steeds overweldigd door de kracht van een paar millennia beeldende kunst besloot hij per schip naar de boomloze eilandengroep Färöer af te reizen. Hij zocht relativering en vond de aanleiding om te gaan studeren aan Kunstacademie Minerva. Zo geschiedde. 

In 2000 toonde Wim Kroon (Groningen, 1941) in Galerie Noord zijn eindexamenwerk van Kunstacademie Minerva. In 2021 toont hij een keuze uit de tekenkunst en lithografie van de twintig jaren die volgden. Nu blijkt dat het tekenen van portretten voor Wim vooral een vingeroefening was. Hij leerde ervan waar te nemen en zijn handschrift te ontwikkelen. Langzamerhand werd het boslandschap zijn hoofdmotief. En steeds belangrijker werd voor hem de gedachte dat zwart zich als één van de rijkste kleuren voordoet.

Wim is geïnspireerd door de ironie uit een 500 jaar oude brief van Rafaël aan zijn vriend, diplomaat Castiglione:  “{…} ik maak gebruik van een zeker idee dat me voor de geest komt. Of dit tot enige kwaliteit in de kunst leidt weet ik niet; het kost me wel veel moeite om een idee te hebben.” De omringende werkelijkheid en het aanschouwen daarvan met een fotografische blik is voor Wim een belangrijk uitgangspunt, maar uiteindelijk neemt hij in zijn werk afstand van het direct geziene. Zijn landschappen leiden in het onbegane.