Angel in the house

Angel in the House

Ellis Scheer

5 t/m 27 maart 2022

Opening: zaterdag 5 maart, 17:00 uur, door David Stroband

Ellis Scheer nodigt je uit in het interieur van een fictief persona. Door je verbeelding in te zetten en de symboliek achter de projecties, tekeningen en objecten te ontrafelen kom je steeds iets meer meer over haar te weten. Wie is deze mysterieuze Angel in the House?

Door moderne media te combineren met vintage objecten uit de eerste helft van de vorige eeuw schept Ellis een realiteit die niet tot het heden, maar ook niet helemaal tot het verleden behoort. 

Met deze installatie wil ze de poëtische verstilling van alledag belichten en een ode brengen aan haar voormoeders, die als vrouw niet dezelfde vrijheden hadden als zij nu heeft.

Lees hier ook de zaaltekst die Emmie Muller bij deze expositie schreef. En zie hier de Visualia van Eric Bos die op 15 maart 2022 in het Dagblad van het Noorden verscheen.

Over Ellis

Ellis Scheer (1993) studeerde in 2016 af van Academie Minerva in Groningen, in de richting Fine Arts. In 2018 rondde zij cum laude de Master Drawing aan University of the Arts London af. Na tentoonstellingen in verschillende galeries en filmhuizen in Amsterdam en Londen, werd ze in de zomer van 2021 uit 75 deelnemers geselecteerd als de winnaar van de jaarlijkse kunstsalon van Galerie Noord in Groningen. Zij won een werkbijdrage en een solo, met dank aan Pictoright Steunfonds. 

Geïnspireerd op de beeldtaal van film en theater houdt ze zich in haar installaties, films en tekeningen bezig met (traditionele) vormen van vrouwelijkheid. Door de lens van het verleden vraagt ze zich af wat het betekent om je in de hedendaagse westerse maatschappij als vrouw te identificeren. Welk gedrag wordt er van de vrouw verwacht in een tijd waarin gender steeds meer fluïde wordt? En in hoeverre worden deze verwachtingen nog gevoed door verouderde ideaalbeelden van vrouwen?

Door terug te blikken op het verleden komt aan het licht hoeveel er veranderd is in een relatief korte periode, maar ook hoe vergane ideologieën nog wel degelijk in onze hedendaagse maatschappij doorsijpelen. 

Performances

Op 25 en 27 maart, van 14:00 – 16:00 uur, neemt Ellis live de rol van haar fictieve persona aan om in de galerie rituele huishoudelijke handelingen te verrichten.

RTV Noord kwam op vrijdag 4 maart langs om alvast een sneak preview van de expositie te filmen. De video is hier te bekijken.

Op 5 maart 2022 was de opening van Angel in the house. Het openingswoord werd verzorgd door David Stroband, kunsthistoricus en docent aan Kunstacademie Minerva. Hij was de voorzitter van de jury die Ellis in 2021 verkoos als winnaar van Kunstsalon IJl. Onderstaande film is gemaakt door Arnold Jan Scheer. Hij verwerkte beelden van de opening en van het werk van Ellis.