Met andere ogen

Met andere ogen

Over de speelse ernst van kunstkijken

Kees Faber
Robin Stemerding
Jaap van der Veen
Ferry Wilting

1 december 2021 t/m 6 januari 2022

Finissage: zondag 2 januari, 16:00 uur

Zondag 12 december, zondag 19 december en zondag 2 januari geven de exposanten om 10.30 uur een presentatie in combinatie met het waarnemen van de kunst. De presentatie heeft drie thema’s: Hoe kijken dieren? Wat zien onze hersenen? en De kunst van het anders kijken. Je kunt je hier inschrijven. De presentaties zijn gratis toegankelijk. Het maximum aantal deelnemers is acht.

In Met andere ogen bundelen vier kunstenaars, kunstliefhebbers en begeleiders van het waarnemen van kunst hun krachten. Ze tonen schilderijen, foto’s, grafisch werk, video en one minute art en nodigen bezoekers uit om op verschillende manieren waar te nemen.

Kunst is per se dubbelzinnig. Het is nooit wat het is, je ziet niet wat je ziet. Er is meer dan ‘ik vind het mooi’ of ‘ik snap het niet’. Een kunstwerk heeft de kijker nodig om tot leven te komen. Bij elk kunstwerk is een toelichting, een aanwijzing of vraag geformuleerd. 

Lees ook de begeleidende tekst die Emmie Muller bij deze expositie schreef.

Kees Faber 

‘Als fotograaf maak ik beelden die niet in één opslag te duiden zijn. Ze vragen aandacht en tijd om tot leven te komen in contact met de kijker. Ik fotografeer om te vertragen, maak beelden van gewone dingen en gebeurtenissen om verborgen schoonheid te laten zien. Elke foto is een uitnodiging om stil te staan en goed te kijken’.

Robin Stemerding

‘Mij fascineert het spanningsveld van taal en beeld. Beelden en gesproken of geschreven taal werken verschillend. Ik onderzoek de grensvlakken, waar ze elkaar kunnen verrijken. Wat kan beeldtaal ons bieden wat ons in de gebruikelijke taal ontglipt? Mijn beeldend werken helpt om situaties woordloos te bevragen’.

Jaap van der Veen

‘Als gedragsbioloog en kunstliefhebber kijk ik op een eigen manier. Als professioneel  begeleider in onderwijs en sociaal domein benut ik beeldende kunst om processen op gang te brengen. Ik heb theaterprojecten georganiseerd en begeleid. Momenteel geef ik mijn inzichten vorm in presentaties waarin ik natuur en kunst met elkaar verbind’.

Ferry Wilting

‘Het lijkt een paradox: stilstaan om verder te komen. Toch is het voor ieder mens waardevol om geregeld te vertragen en te verstillen. Om afstand te kunnen nemen van de waan van alledag. En met bewuste aandacht te kijken naar hoe het is, waar je staat, vandaan komt en eventueel heen wil’. 

“We zijn er van overtuigd dat bij kunst, maar eigenlijk bij alles wat je doet, het waarnemen van cruciale betekenis is. Je bent wat je ziet en het lijkt wel of onze waarneming van de wereld aan het ‘verdorren’ is (naar Wieteke van Zeil). Deze tijd vraagt nieuwe oplossingen die we alleen kunnen zien als we anders kijken. De tijd nemen, even stilvallen, jezelf een vraag stellen, glimlachen om je snelle oordelen, het even niet weten is mooi en belangrijk in een wereld die doordraait. ‘Anders kijken is een loflied op de moed van de twijfel en op de nederigheid van het niet-weten’ (Beau Lotto)”.