Traceren

Traceren

Peter Dijk
Esther IJssels
Faisel Saro

3 t/m 29 april 2021

Deze expositie is nog virtueel te bezoeken, met dank aan Till Schönwetter:

Esther IJssels

Drie kunstenaars onderzoeken elk op hun eigen wijze wat ze aantreffen als ze bepaalde sporen volgen. Sporen in de tijd, sporen in de ruimte, sporen tussen mensen. Overeenkomsten in hun werk zijn het onderzoek, de gelaagdheid en het uitdagen van de kijker om positie te kiezen. Houvast proberen ze te vinden in het in kaart brengen van meerdere dimensies. Ze traceren.

Peter Dijk

Faisel Saro

Peter Dijk

Structuren zijn Peter’s thema. Zijn overtuiging is dat het in kaart brengen van de wereld onze kijk erop verandert. Recent onderzocht hij de structuren van oude steden als Aleppo, die door hedendaagse interferentie veranderen. In zijn schilderijen gebruikt Peter de structuur van deze steden om ze te verlossen van hun zware geschiedenis. Hij bevrijdt de plattegronden van hun oorspronkelijke betekenis en maakt ruimte voor nieuwe structuren zonder betekenis.

Esther IJssels

Esther maakt tekeningen, liefst op zelfgemaakt papier van oude documenten, waarbij elke lijn een geconcentreerde beweging is die voortkomt uit gedachten en emoties. Welk spoor volgt de lijn die ze tekent en maakt ze daarbij de goede keuze? Tijdens het tekenproces ontstaat een werkelijkheid die zich bevindt op de grens tussen figuratief en abstract. In dat schemergebied, waar voorstellingen oplossen of verschijnen, daagt ze de toeschouwer uit eigen ervaringen in te zetten en andere op te doen.

Faisel Saro

In zijn kunstwerken traceert Faisel historische lagen. Hij verenigt die lagen en de bijbehorende symbolen met het heden. De symbolen uit de verschillende lagen gaan onderling een zekere confrontatie of dialoog aan. Met inkt, potlood, acrylverf en balpen tekent hij op calqueerpapier, dat hij vervolgens speldt op foam. Met het verbinden van lagen en symbolen probeert Faisel mensen te verbinden. Hij wil de kijker bewust maken van zijn positie ten opzichte van anderen.

Emmie Muller interviewde de kunstenaars en schreef een verdiepende toelichting bij de expositie.