tussen hemel en Aarde

tussen hemel en aarde

Allie van Altena

29 oktober t/m 24 november

Opening: zaterdag 29 oktober om 17:00 uur door bioloog en observator Jaap van der Veen

Allie van Altena wil beelden maken die leven als de natuur, als mensen en dieren. Het principe van ontvangen en doorgeven vormt de essentie van zijn werk. Met het composteren van werk – het vernietigen van bestaand werk zodat nieuw werk kan ontstaan, toont hij dat leven en kunst tegelijkertijd zowel vergankelijk als hoopvol zijn. Van Altena weet met zijn dienstbaarheid aan de kunst en zijn relativerende houding het publiek op een aanstekelijke manier tot nadenken te stemmen.

Van Altena werkt in een serie van exposities samen met Galerie Noord. Ieder jaar in november toont hij de stand van zaken van zijn onderzoek in het kader van de Werkbijdrage voor Bewezen Talent die hij in 2019 voor een periode van vier jaar ontving van het Mondriaan Fonds.  De eerste expositie, getiteld VLOER, vond plaats in november 2020. Van 30 oktober tot en met 25 november 2021 presenteerde hij zijn werk in twee delen: SOLUM en ANTIBODIES. In januari 2022 volgde een extra solo: INTER-ESSE, waarin Allie zijn atelier naar Galerie Noord verplaatste en gedurende een maand in interactie met bezoekers en nieuw tijdelijk werk creëerde.

Lees hier de tekst die Emmie Muller bij deze expositie schreef. 

Extra activiteit: in gesprek tussen Hemel en Aarde

17 november 2022, 20.00 uur

Allie van Altena maakt aansprekende kunst, die ook vragen oproept. Onder begeleiding van Jaap van der Veen gaan we met de kunst en elkaar het gesprek aan. Vaak ontdekken we pas goed wat we ervaren door het aan een ander te vertellen. 

Ter inspiratie een mooi voorbeeld van een gesprek over kunst: Man bijt hond kunstzaken

De avond begint met de presentatie “Een andere kijk op de kunst van het waarnemen”. Jaap behandelt hierin zowel de biologie van het waarnemen als de betekenis van kunst voor onze manier van kijken. Daarna gaan we met elkaar in  gesprek, eerst in tweetallen, dan gezamenlijk.

Allie van Altena is zelf ook aanwezig.

Jaap van der veen kijkt als gedragsbioloog en kunstliefhebber op een eigen manier. Als professioneel begeleider in onderwijs en sociaal domein benut hij beeldende kunst om processen op gang te brengen. Hij organiseerde en begeleidde theaterprojecten. Momenteel geeft hij zijn inzichten vorm in presentaties waarin hij natuur en kunst met elkaar verbindt.